Duurzaam wonen is dé trend van 2018. Veel mensen hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan en ook met het interieur kun je een steentje bijdragen aan een beter klimaat. Duurzaam wonen houdt onder andere in dat je kritisch kijkt naar de spullen die je aanschaft en daarbij checkt van welke materialen deze spullen zijn gemaakt. Ook kun je met bepaalde spullen een duurzamer klimaat creëren. Hoe zorg je voor een duurzaam interieur? Met deze vijf tips kom je een heel eind.

 

1. Gebruik duurzame materialen

Duurzame meubels zijn gemaakt van eerlijke materialen. Ze zijn van goede kwaliteit en worden op een milieuvriendelijke wijze geproduceerd. Voorbeelden van duurzame materialen zijn hout, bamboe, wol, katoen of gerecycled glas en plastic. Wel hangt het ervan af hoe deze producten zijn verkregen. Als hout is voorzien van een keurmerk, dan kun je ervan uitgaan dat dit op een duurzame wijze is verkregen. De meest bekende keurmerken voor duurzaam hout zijn FSC en PEFC. Wist jij dat slechts 20% van het hout op een duurzame manier wordt geproduceerd? In de tropen gebeurt dit maar voor 6%.

 

2. Koop bewust en tweedehands

Vintage is hip! En tweedehands is duurzaam. Ga eens wat vaker naar de kringloop of de IJ-hallen. Oude, gebruikte meubels staan voor karakteristiek en daarmee geef je jouw huis een eigen identiteit! Ook met een likje verf of een kleine reparatie, kun je jouw meubels een nieuwe uitstraling geven. Kijk eens op de zolder bij je oma of je nog een pareltje kunt vinden die je eventueel kunt opknappen. Zo heb je een hip én duurzaam interieur voor weinig geld.

5 x tips voor een duurzaam interieur

3. Zet planten in je huis

Planten brengen leven in huis: ze fleuren elke woonkamer, slaapkamer of keuken op. Ze dragen ook bij aan een beter klimaat. Planten zetten namelijk CO2 om in zuurstof en daarbij filteren ze schadelijke stoffen uit de lucht. Kies bij voorkeur voor planten met een MPS-keurmerk. Dit betekent dat de planten zijn gekweekt door een duurzame kweker.

 

4. Kies voor 'groene' verf en duurzame schoonmaakmiddelen

Ook in de keuze voor verf en schoonmaakmiddelen kun je voor duurzaam gaan. Bij het verven komen er giftige stoffen vrij, waaronder parabenen. Die zijn ontzettend slecht voor het milieu. Kies daarom voor verf met natuurlijke pigmenten, bijvoorbeeld verf op basis van kalk of gips. Een aantal voorbeelden van duurzame, gezonde verfmerken zijn: Fairf, AQUAMARYN en Mommy Paint. Wat schoonmaakmiddelen betreft kun je het beste voor natuurlijke middelen gaan die biologisch afbreekbaar zijn. Kies liever niet voor chloor of bleek. Twee voorbeelden van duurzame, schoonmaakmerken zijn Method en Ecover.

 

5. Ga voor goede isolatie

Isolatie van de woning is een belangrijke basis in het kader van duurzaamheid. Een goed geïsoleerde woning zorgt voor een besparing op het energieverbruik, dus een vermindering van CO2 uitstoot. Vormen van isolatie zijn dak-, muur- en vloerisolatie. Welke isolatie voor jouw woning het beste is, hangt af van het bouwjaar van de woning. Voorbeelden van duurzame isolerende materialen zijn houtvezels, hennep en wol. Ook door te wisselen van energieleverancier, kun je honderden euro's op jaarbasis besparen. Bekijk in een energievergelijker welke aanbieder van groene energie het goedkoopst is. Op die manier verbruik je én minder energie én kies je voor groene, duurzaam verkregen energie. Zo kun je makkelijker duurzaam bezig zijn.


Beeld: iStock

Gerelateerde posts